Afwijkend en toch zo gewoon – Sarah Morton

Afwijkend en toch zo gewoon – Sarah Morton

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Ik kreeg van Wereld van Autisme de kans om deze autobiografie van Sarah Morton te lezen en te recenseren. Dank je wel. Ik ken Sarah Morton nog niet, maar ik ben enorm nieuwsgierig naar haar biografische verhaal over en met haar autisme en hoe dat haar leven en belevingswereld beïnvloed heeft. Op de cover zien we een jeugdfoto van Sarah die en profil genomen is en haar gezicht voor een deel getoond is. De titel en haar naam zijn in een contrasterende en afwijkende kleur weergegeven die daardoor het “afwijkende” benadrukken. Ik ben erg nieuwsgierig.
Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789492079664 | 25 november 2022 | 278 pagina’s Uitgeverij Artscience | Prijs €27,50

Het verhaal

Sarah ondervindt haar hele leven al problemen om zich sociaal goed te uiten, maar dingen opmerken kan ze als de beste. In haar prille jeugd heeft Sarah aanvankelijk het idee dat ze een gewoon, enkel wat eigenzinnig kind is. In haar omgeving wordt haar afwijkende gedrag echter wel snel waargenomen. Ze krijgt vervolgens al op jonge leeftijd de diagnose autisme, maar in plaats van dat dit haar hielp en ondersteunde, werkte het voor Sarah averechts. Basisscholen weigeren haar nu ze een etiket heeft. Hierdoor belandt ze op haar twaalfde op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Door de jaren heen ervaart Sarah steeds meer de negatieve blik op hoe de buitenwereld tegen haar etiket aankijkt. Ze ervaart dat zelfs beroepskrachten haar zien als een probleemgeval die geen toekomst heeft…

Inkijk in haar leven

Het verhaal van Sarah Morton is een erg uitgebreid en volledig verhaal vanaf haar geboorte tot en met haar 21ste. Door de hoofdstukken heen geeft ze op gefragmenteerde wijze een inkijk in haar leven en de gebeurtenissen die ze door deze jaren heen beleefde. Ze schrijft het verhaal vanuit haar eigen standpunt. Hierdoor krijg je een goede invalshoek  in haar persoonlijke ervaringen op de gebeurtenissen door de jaren heen.
 
Wat ik wel direct opmerk, is dat Sarah Morton hierin niet enorm in haar gevoel en emoties duikt, maar in omschrijvingen erg op de oppervlakte blijft wat deze  gebeurtenissen en soms ook traumatische wendingen met haar deden. Toch weet ze op openhartige en kwetsbare wijze haar hele levensverhaal te verwoorden. Ik vind het knap dat ze dit zo allemaal in beeld durft te brengen; de enorm heftige en schokkende dingen die ze meemaakte.
 

Volledig beeld

 
Met haar verhaal geeft Sarah Morton een volledig beeld over haar leven, de beperkingen en struikelblokken en het onbegrip die ze gedurende haar levensjaren ervaarde. Dit was zowel thuis, bij haar familie, op sociaal gebied met vrienden, maar ook de verschillende scholen en met verschillende hulpverleners. Daar ervaarde ze veel onbegrip en dit heeft haar volwassen leven beïnvloed. Het is een schokkend verhaal, hoe iemand met autisme dit meemaakt.
 
Afwijkend, maar toch zo gewoon is een uitgebreide autobiografie, waarin Sarah Morton op gefragmenteerde wijze een inkijk geeft over haar leven vanaf haar geboorte tot en met haar eenentwintigste. Het is een schokkend en veelal verdrietig verhaal over de obstakels, struikelblokken en de manier waarop de buitenwereld afwijzend reageerde op het labeltje van Sarah. Toch vind ik het bijzonder hoe ze haar verhaal zo open en kwetsbaar durft te delen.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️,5

Verkrijgbaar bij o.a.:

Bruna, Donner en Bol.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen