Succesvol aan het werk met autisme – Maarten van Klaveren

Succesvol aan het werk met autisme – Maarten van Klaveren

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789492297280 | Druk: 1 | maart 2022 | 208 pagina’s | Uitgeverij Hogrefe

Voor het lezen:

Ik kende het boek nog niet, dus ik ben blij verrast dat ik dit exemplaar van Uitgeverij Hogrefe kreeg om te recenseren. De cover is uitnodigend door de vrolijke kleuren, de puzzelstukjes die vaak als aanduiding voor autisme gebruikt worden, daar ben ik zelf niet echt fan van, maar de illustratie is verder wel leuk en speels. De titel en met name de ondertitel maken me wel wat sceptisch naar het boek. Wat in mijn ogen een neurotypische blik geeft van iemand die op autisme neer kijkt, dus ik ben erg benieuwd wat het boek me gaat brengen.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

Veel mensen met autisme zitten werkloos thuis. Uitdagend, passend werk lijkt voor hen onbereikbaar, vrijwilligerswerk of dagbesteding het maximaal haalbare.
Met dit boek wil Maarten van Klaveren laten zien dat dit niet nodig is, omdat met de juiste hulp en aanpassingen het voor mensen met autisme goed mogelijk is om passend werk te vinden en dat te behouden. Het praktische boek helpt een stap om dit te realiseren. Het boek is geschikt voor coaches, begeleiders en werkgevers die de talenten van mensen met autisme niet willen missen in hun bedrijf of organisatie, maar ook voor mensen met autisme.
 
Het boek is opgedeeld in 4 delen. In het eerste deel wordt stilgestaan wat autisme is en welke beperkingen autisme met zich mee kan brengen. Deel twee gaat over de bijzondere kwaliteiten en talenten die mensen met autisme kunnen beschikken. Deel drie gaat over succesvol solliciteren en het vierde deel staat de vraag centraal hoe je het talent van mensen met autisme op de werkplek tot bloei kan laten komen.
 
Talloze tips worden afgewisseld met praktijkvoorbeelden die uiteenlopen van hoogbegaafde, mensen met een normale intelligentie tot een lage intelligentie.

Mijn ervaring

Bij het voorwoord schoot ik al redelijk in de steigers doordat de schrijver benoemt dat hij mensen bemiddeld en begeleid met een beperking en zich heeft gespecialiseerd in het coachen van mensen met een autismespectrumstoornis. Ik vind persoonlijk niet dat je iemand met autisme moet bestempelen als iemand met een beperking.
 
In het eerste gedeelte van het boek gaat Maarten van Klaveren vooral in op wat autisme is en welke beperkingen autisme met zich mee kan brengen. Ook hier merk ik direct een neurotypische blik op autisme. Ik snap natuurlijk dat de schrijver met zijn beroep mensen met autisme die veel problemen met het vinden en behouden van werk tegenkomt, maar hij stelt hierdoor voor buitenstaanders zoals werkgevers die nog weinig weten over autisme zo wel alle mensen met autisme in een beperkend hokje. Wel benadrukt Maarten meerdere malen dat iedereen met autisme uniek en anders is.
 
In deel 2 gaat de schrijver in op de voordelen van autisme, waarbij hij goed beschrijft waarin iemand met autisme kan uitblinken, maar helaas ook hier ontdek ik gelijk op- en of aanmerkingen zoals; Ze hebben wel een zetje nodig om te beginnen.. en Soms gaan ze voorbij aan de sociale norm van de groep, wat hen tot stoorzenders in de consensus kan maken. Ook komt er een stuk aan bod hoe een werkgever financieel voordeel kan halen door iemand met autisme aan te nemen.
 
In het derde gedeelte gaat het over succesvol solliciteren wat heel breed gaat van de onderzoeksfase, het zoeken naar een baan en het sollicitatiegesprek. Hierin worden voor iemand met autisme heel veel goede tips en handvaten gegeven waar je allemaal aan kan denken en je op voor kan bereiden rondom het solliciteren naar een baan.
 
De praktijkvoorbeelden die Maarten van Klaveren aanhaalt vind ik niet altijd even toepasselijk, zoals het voorbeeld van Victor die na een moeilijke tijd vrijwilligerswerk in een tuin gaat doen, waarbij hij op tijd en gemotiveerd is. Na zijn vakantie begint hij te verzuimen omdat hij begint te blowen, hier stopt hij na een gesprek van zijn jobcoach mee waardoor hij de crisis te boven komt. In mijn ogen is het probleem het blowen en niet zijn autisme.
 
In het laatste gedeelte gaat het over talentontwikkeling op de werkplek. Ook hierin bedrukt hij voor mijn gevoel nog al vaak problemen waar iemand met autisme tegenaan kan lopen en benoemt hij veel beperkingen. Daarnaast biedt hij hierin ook heel veel inzichten en tips voor werkgevers om iemand met autisme een helpende hand en goede ondersteuning te geven, zodat hij optimaal kan presteren en niet over zijn/haar grenzen heen gaat. In dit gedeelte kan krijg ik veel inzichten en tips waar ik ook zelf iets mee kan.
 
Tot slot volgen er bijlages in het boek met handige checklists voor zelfonderzoek, het opstellen van een cv en een sollicitatiebrief en een checklist met taken rondom het werk. Deze kunnen enorm handig zijn om alles goed en overzichtelijk op papier te zetten.
 
Het was een leerzaam boek die voor mij ook haken en ogen had. Ondanks dat ik er veel waardevolle tips en inzichten uit heb kunnen halen die ik op mijn eigen werkplek in heb kunnen zetten, heb ik wel moeite met de neurotypische en soms vrij negatieve kijk van Maarten, waarop hij autisme benadrukt als een beperking.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen