Autisme en zelfvertrouwen – Brigitte Harrisson

Autisme en zelfvertrouwen – Brigitte Harrisson

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789044759372 | Druk: 1 | juli 2021 | 208 pagina’s | Centrale Uitgeverij Deltas | € 25,95

Voor het lezen:

Ik ben super nieuwsgierig naar dit boek. Het stond al een tijdje op mijn verlanglijst. Van Uitgeverij Deltas kreeg ik voor Wereld van Autisme een recensie-exemplaar. Super bedankt! De cover spreekt me enorm aan. Het is een subtiele maar toch vrolijke cover die de titel en de subtitel duidelijk laten spreken. Ik hoop en verwacht door dit boek autisme beter te begrijpen en veel inzichten en tips op te doen hoe ik mijn zelfvertrouwen kan vergroten.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

In het boek staat de SACCADE-methode centraal. Deze methode is gericht om mensen met autisme te helpen hun eigen identiteit en zelfvertrouwen op te bouwen. Ze leren hiermee zichzelf op waarde te schatten en te weten wanneer ze om hulp kunnen vragen mocht dat nodig zijn. Op deze manier ontwikkel je sociale vaardigheden, waardoor de zelfredzaamheid wordt vergroot en ze zich beter in groepen kunnen integreren. Het boek is opgebouwd via vragen en antwoorden rondom het zelfrespect van mensen met autisme. Deze adviezen zijn gebaseerd op een nieuw begrip van de autismespectrumstoornis (ASS). De vragen en antwoorden worden aangevuld met anekdotes van autist Brigitte Harrisson en Kim Thúy, moeder van een autistische zoon.

Mijn ervaring

Wat me als eerste opvalt is dat in dit boek autisme wordt gezien als conditie of bepaalde toestand en niet als een stoornis of beperking. En dat er eindelijk erkenning is dat autisme veelal in een negatief daglicht wordt gesteld, wat mensen tekort doet.
De schrijfsters van dit boek Brigitte Harrisson, zelf een vrouw met autisme en Lise St-Charles gespecialiseerd in de behandeling van ASS hebben samen SACCADE, een autisme-expertisecentrum in Quebec, opgericht. Het is gelijk vanaf het begin van het boek duidelijk dat deze vrouwen enorm veel kennis bezitten die ze enorm helder, duidelijk en toegankelijk kunnen overbrengen.
 
Het boek begint met een duidelijke uitleg over autismiteit, autisme en zelfrespect en de behoefte aan autistische uitgingen. Deze hoofdstukken bevatten en heldere uitleg en een positief verhaal. Daarna volgen er een aantal hoofdstukken over de gevolgen voor het dagelijks, leven, leerprocessen, zelfrespect, sociale vaardigheden, zelfredzaamheid, hoe voer je een sollicitatiegesprek met een autist en vertrouwen in de toekomst. Deze hoofdstukken bestaan uit een aantal vragen, de opvatting die veelal de buitenwereld heeft én een helder en concreet antwoord hoe dat het wel zit. Dit antwoord wordt aangevuld door nuttige inzichten en tips en persoonlijke anekdotes van Brigitte en Kim. De vragen zijn enorm sterk en de antwoorden geven echt inzichten die veel duidelijkheid en verheldering bieden.
 
Het boek is heel prettig en goed leesbaar opgemaakt. Verschillende elementen zijn duidelijk onderscheidend weergeven en er worden ook krachtige citaten uitgelicht waardoor deze in kracht versterkt worden.
 
In dit worden enorm mooie, krachtige en vooral positieve inzichten geboden waarin je ziet dat er met de conditie autisme een hoop mogelijk is als er een goede basis is van kennis van autisme en zelfrespect. Het boek laat zien dat je met autisme niet tekort schiet, maar dat dingen gewoon duidelijk anders werken en dingen op een andere manier kunnen worden aangepakt waardoor zonder twijfel je zelfvertrouwen kan worden versterkt.
 
Het boek heeft me veel mooie inzichten, kennis en vooral kracht gegeven in mijn zelfvertrouwen. Ik kan dan ook niets anders concluderen dat dit boek echt een aanrader is.
 
Ik ben nu ook enorm nieuwsgierig naar hun eerste boek dat een bestseller was, Autisme beter begrijpen.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.