Wegwijs rondom autisme – Ingrid Bilardie

Wegwijs rondom autisme – Ingrid Bilardie

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789492593160 | Druk: 1 | oktober 2021 | Graviant Publishers

Voor het lezen:

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar toegestuurd om te recenseren voor Wereld van autisme. Het boek wekt gelijk mijn nieuwsgierigheid, de cover is helder en sprekend. Het boek moet heldere uitleg en tips uit de dagelijkse praktijk brengen rondom mensen met de diagnose autisme.
 
Ik ben heel nieuwsgierig naar de kennis en de inzichten die het boek me gaat brengen.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

Als buitenstaander wordt autisme vaak als ongrijpbaar gezien en ervaren veel mensen de moeilijkheid om hier op een goede behulpzame manier mee om te gaan. 
In dit boek worden twaalf gebieden behandelt waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen, zoals taalontwikkeling, rigide denken en emoties. Ieder onderwerp dat wordt behandelt is opgebouwd rond de drie vragen:
 
– Wat is het?
– Hoe herken je het?
– Hoe kun je helpen?
 
Door middel van basistips hoopt Ingrid Bilardie het voor iedereen wat gemakkelijker en meer ontspannen te maken. Begrijpen wat er gebeurt als je bepaald gedraag waarneemt, kan helpen om een juiste oplossing te vinden. 
 
In de bijlage biedt Ingrid hulpmiddelen die je kan toepassen in het dagelijkse leven, zoals een kledingthermometer, een huiswerkplanner en ‘hoe doe ik’-rijtjes.

Mijn ervaring

Ingrid Bilardie heeft een enorm toegankelijk boek geschreven voor met name ouders of begeleiders die een kind hebben met autisme. 
 
Ze begint vanaf de basis met een hele heldere, eenvoudige uitleg hoe haar verhaal begon, wat autisme is, dat iedereen ook met autisme uniek is en een korte noot voor de lezers van het boek met autisme. Hierdoor legt ze een heldere basis en een beginpunt van waaruit ze haar verhaal met de twaalf gebieden maakt.
Deze behandelt ze aan de hand van de drie vragen: Wat is het? Hoe herken je het? Hoe kun je helpen?
 
Ze schrijft haar verhaal kort, duidelijk en krachtig en bouwt haar verhaal veelal op vanuit bullet-points waarmee ze zich helder tot de kern beperkt. Ze deelt haar verhaal vanuit haar ervaring met haar twee zoontjes met diagnose, die beide op soms hele andere manieren met situaties of hun ontwikkeling worstelen. Ze benadrukt ook vaak dat er niet één wijze van aanpakken, handelen en helpen is. Wel reikt ze een veelvoud aan handvaten, tips en hulpmiddelen aan om mee aan de slag te gaan. Die veelzijdigheid waarop dat ze naar “struggles” kijkt waar iemand met de diagnose autisme tegenaan kan lopen vind ik bijzonder goed.
 
Ook de hulpmiddelen in de bijlage en nog meer die je online kan vinden, vind ik ook een hele leuke en goede manier voor ouders en begeleiders om iemand met autisme te helpen of te ondersteunen. Ook heeft ze een mooie verwijzing naar andere boeken rondom de ontwikkeling en autisme voor geïnteresseerden.
 
Het boek richt zich met name rondom een kind met autisme, met name haar focus en waarnemingen rondom haar twee zoontjes. Er wordt maar een heel klein stukje in het boek besteed aan vrouwen/meisjes met autisme en autisme bij volwassen. Maar voor iedere ouder die te maken heeft met een opgroeiend kind dat gediagnosticeerd is met autisme dan is dit boek een enorm goede aanrader en kan dit boek ongetwijfeld veel hulp, tips en helderheid geven.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️,5

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen