Mythes en misvattingen bij autisme: Waarheid en Fabels | door Sander

Mythes en misvattingen bij autisme: Waarheid en Fabels | door Sander

hintersee, bergsee, mountains

Als persoon met autisme heb ik wel eens ervaren hoe de samenleving vaak gebaseerd is op misvattingen en mythes over autisme.

Hieronder zal ik enkele van deze mythes en misvattingen bespreken.

Mythe 1: autisme is een ziekte die genezen moet worden

Sommigen worden wel eens bestempeld door de manier waarop autisme als een ziekte wordt gezien die genezen moet worden. Autisme is geen ziekte, maar een neurodiversiteit die de manier waarop onze hersenen werken anders maakt. Het accepteren van mijn neurodiversiteit is voor mij dan ook belangrijk om mezelf te kunnen zijn en te kunnen functioneren in de wereld om me heen.

Mythe 2: mensen met autisme hebben geen empathie

Sommige mensen denken dat we geen empathie kunnen hebben, omdat we ons anders gedragen dan wat men ‘normaal’ vindt. Dat is natuurlijk grote onzin. Zelf heb ik misschien moeite met het uiten van mijn emoties, maar dat betekent niet dat ik geen empathie heb. We kunnen namelijk gevoelig zijn voor de gevoelens van anderen.

Mythe 3: Mensen met autisme zijn allemaal hetzelfde

Elke persoon met autisme is uniek en het is belangrijk om deze diversiteit te erkennen. Iedereen ervaart autisme op zijn eigen manier en heeft verschillende behoeften. Door deze diversiteit te begrijpen en te waarderen, worden we sneller  geaccepteerd en gerespecteerd.

Wat ik vind

Ik vind het belangrijk om fabels over autisme te ontkrachten, omdat ze onjuiste informatie verspreiden en mensen met autisme en hun families kunnen schaden. Als mensen geloven dat autisme wordt veroorzaakt door vaccins of dat mensen met autisme geen emoties hebben, kan dit leiden tot discriminatie en isolatie. Het is dan ook belangrijk om correcte informatie te verspreiden over autisme en mensen iets te leren over wat het is en wat het niet is.

Door onjuiste informatie te corrigeren, kunnen we bijdragen aan het creëren van een meer begripvolle samenleving waarin mensen met autisme worden gewaardeerd en gerespecteerd.

Voor de persoon die deze blog heeft gelezen, ongeacht of je ASS hebt of niet:
als mens mag je gerespecteerd worden, je bent namelijk uniek in je hele zijn als persoon en mens.

Tenslotte wil ik je hartelijk bedanken voor het lezen van deze blog.

Blogs door Sander

Wil je meer weten over Sander? Volg Sander dan op Instagram of neem eens een kijkje op zijn website voor meer blogs!

Gerelateerde artikelen