Het belang van hobby’s voor mensen met autisme | door Sander

Het belang van hobby’s voor mensen met autisme | door Sander

hintersee, bergsee, mountains

Als iemand met autisme heb ik onlangs geleerd dat het hebben van een hobby een waardevolle en essentiële bron van vreugde en voldoening kan zijn. In deze blog wil ik graag delen waarom hobby’s zo belangrijk zijn voor mensen zoals ikzelf.

Structuur en routine

Hobby’s bieden structuur en routine, wat cruciaal is voor mensen met autisme. Het hebben van een vast schema en activiteitenpatroon helpt ons om ons veilig en comfortabel te voelen. Hobby’s bieden ons vervolgens een voorspelbare omgeving waarin we ons kunnen concentreren op onze passies en interesses.

Uitlaatklep voor expressie

Hobby’s fungeren als een uitlaatklep voor zelfexpressie. Vaak vinden mensen met autisme het moeilijk om hun gevoelens en gedachten mondeling te uiten, maar door middel van een hobby kunnen we onszelf op een creatieve en unieke manier uiten. Of het nu gaat om schilderen, schrijven of muziek maken, hobby’s stellen ons in staat om onze innerlijke wereld naar buiten te brengen.

Focus en concentratie

Een hobby stelt ons in staat om ons te concentreren op één specifiek interessegebied. Mensen met autisme hebben vaak het vermogen om zich langdurig en diep op één taak te concentreren. Dit stelt ons in staat om uitstekende vaardigheden en expertise op te bouwen binnen ons hobbygebied. Deze focus biedt ook een gevoel van voldoening en trots op onze prestaties.

Sociale kansen

Hoewel mensen met autisme vaak moeite hebben met sociale interactie, kunnen hobby’s een brug vormen naar sociale kansen. Het delen van een gemeenschappelijke interesse met anderen kan leiden tot het vinden van gelijkgestemde individuen en het opbouwen van vriendschappen.
Hobby’s kunnen ook dienen als gespreksonderwerp en helpen bij het initiëren van sociale interactie.

Stressvermindering

Het hebben van een hobby kan dus stress verminderen en ontspanning bevorderen. Autisme brengt namelijk vaak overprikkeling en angst met zich mee. Echter wanneer we ons bezighouden met onze hobby’s, worden we meegesleept in de activiteit en kunnen we ontsnappen aan negatieve gevoelens. Het is een gezonde manier om onze gedachten te kalmeren en tot rust te komen.

Mijn hobby

Sinds enkele weken heb ik een nieuwe hobby gevonden waarvan ik letterlijk ontprikkel en waar ik me helemaal op kan focussen. Ik ben namelijk begonnen met een BBQ en alles daaromheen.

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met houtskool neerleggen en de houtskool te laten gloeien met een wokkel. Mijn hobby is dus heerlijke gerechten bedenken en uitproberen op de Kamado, een hobby waar ik letterlijk van kan ontprikkelen.  Het is ontspannen en het hebben van haast is niet helemaal handig bij een Kamado. Daar ben ik inmiddels al achter gekomen. Barbecueën dwingt dus me rustig aan te doen.

Tenslotte

Voor mensen met autisme zijn hobby’s veel meer dan alleen een tijdverdrijf. Ze bieden structuur, zelfexpressie, focus, sociale mogelijkheden en stressvermindering. Het hebben van een hobby kan een bron van troost en voldoening zijn in ons leven. Belangrijk is het dan ook dat we de ruimte krijgen om onze interesses te verkennen en onze passies na te jagen. Hobby’s helpen ons om onszelf te begrijpen en te groeien in een wereld die niet altijd begrijpt wie we zijn.

Ik wil je hartelijk bedanken voor het lezen van dit artikel.

Blogs door Sander

Wil je meer weten over Sander? Volg Sander dan op Instagram of neem eens een kijkje op zijn website voor meer blogs!

Gerelateerde artikelen