Relatietherapie en autisme | door Naomi

Relatietherapie en autisme | door Naomi

hintersee, bergsee, mountains

Veel mensen krijgen op een gegeven moment te maken met een relatie. Je bent dan helemaal hotel de botel en het is dan allemaal erg gezellig en liefdevol. 

Maar soms kan het zo zijn dat de communicatie wat stroef loopt. Het is dan niet zo dat je meteen uit elkaar wil maar dat je elkaar juist wil begrijpen, alleen de ander heeft een ander denkpatroon.

Denk hierbij aan sneller of juist wat trager. De ander begrijpen is juist een heel mooi iets en het is dan vervelend dat je van mening kan verschillen of elkaar niet begrijpt. Je wil namelijk dat de relatie voor altijd leuk en gezellig is, dit is helaas niet altijd zo.

Een verkeerd beeld

Sommige mensen denken bij het woord relatietherapie dat je meteen uit elkaar wil gaan. Deze gedachte is alleen heel jammer en geeft eigenlijk een verkeerd beeld. Dit is zo ontstaan, omdat je in de mediawereld veel ziet dat de mensen pas in therapie gaan wanneer het niet meer gaat. Pas dan komen mensen in actie en gaan ze er pas voor. 

Relatietherapie is juist een therapievorm voor mensen die heel veel van elkaar houden en om elkaar geven, maar even door de bomen het bos niet meer zien. Vaak is het dan juist slim om in therapie te gaan omdat je graag bij elkaar wil blijven. Je wil er alles aan doen om bij elkaar te blijven, het is een goede eerste stap.

Elkaar leren begrijpen

De oplossing is dan om in relatietherapie te gaan, deze therapie helpt je om elkaar te begrijpen. Stel, je bent samen met iemand die geen autisme heeft, maar hij begrijpt je niet altijd even goed. Dan leer je in deze therapie veel over elkaar maar ook hoe je het beste met elkaar om kan gaan. 

Soms gebeurt het nog weleens dat de partner de problemen wilt overnemen, terwijl er al veel op diegene zijn bordje ligt. Dit is niet altijd even handig en het prettigste in je relatie. De ander moet ook leren om zelf zijn problemen op te lossen zonder overal de partner in te betrekken. Jouw partner is niet jouw psycholoog, waardoor je niet alles op de juiste manier kan oplossen. Je leert manieren om hiermee om te gaan en zo nodig de ander te helpen.

Mijn ervaring met relatietherapie

Ik ben zelf ook in relatietherapie gegaan, dit omdat wij een beetje vast liepen in onze relatie. Wij wilden elkaar juist begrijpen, maar dat ging niet altijd even soepel. Het denkpatroon van mijn man gaat sneller dan die van mij, waardoor de communicatie niet altijd even makkelijk was. Soms hadden we ook het idee dat wij bepaalde gesprekken al hadden gevoerd. Echter, was dit in onze gedachten gaan zitten, waardoor de ander soms dacht, ”huh, waarom heb je dit niet met mij besproken?”. 

In de relatietherapie kwamen we er achter wat wij in deze situatie kunnen doen en hoe we dit kunnen voorkomen. Het is nog steeds niet altijd even makkelijk, maar het begrijpen van elkaar is wel enorm gestegen. Ook hadden wij heel erg dat wij de problemen van elkaar wilden oplossen, terwijl de ander dit eigenlijk zelf moest doen. Je mag uiteraard de ander wel helpen en tips geven, echter is de ander niet je psycholoog. Dus sommige dingen moet en zal je toch echt zelf moeten oplossen.

Leren naar jezelf te luisteren

In de therapie hebben wij echt geleerd naar jezelf te luisteren: ”Wat heb je nu van de ander nodig en wat juist niet?”. Het is niet altijd even makkelijk, soms kan je ook een codewoord afspreken. Zo weet de ander wanneer je wel open staat voor een gesprek of een knuffel, want soms wil je ook even alleen zijn zonder dat de ander in je aura is. 

Doordat onze therapeute als voorbeeld Playmobil poppetjes gebruikte, zagen wij welk effect het had om bepaalde dingen ander te doen. Zij legde hiermee uit wat het effect is als je het op een andere manier doet en wat er gebeurt als je dat niet doet. Wij zijn namelijk allebei beelddenkers en het geheel zo visueel maken is altijd fijn. Hierdoor begrepen we het sneller en konden we dit in praktijk ook gaan toepassen. Erg fijn!

Naar elkaar toegegroeid

De therapie heeft ons erg goed geholpen. Ik kom zelf uit een familie waarbij mijn ouders niet meer bij elkaar zijn en mijn man komt uit een familie waarbij de ouders nog wel bij elkaar zijn. Het was voor mij erg wennen, omdat ik ook zo mijn angsten had om ook zelf uit elkaar te gaan en te scheiden. Dit zijn wij niet van plan, en mede door de therapie zijn wij dichter naar elkaar toegegroeid. 

Ook ik dacht dat een relatietherapeut er was om dingen te lijmen die eigenlijk niet meer te lijmen vielen. Dat mensen op het punt staan om uit elkaar te gaan en te scheiden. Echter heb ik nu ontdekt dat ze er ook voor je zijn als je vastloopt in je relatie of wanneer je elkaar niet zo goed begrijpt. Het is echt een aanrader om een keer zoiets te doen met je partner. Zeker wanneer je van elkaar verschilt of als de ene autisme heeft en de andere niet.

Tips

Mocht je twijfelen of de therapie ook iets voor jou is, heb ik wat tips voor je:

Ga in gesprek met elkaar en kijk of je ergens tegen aan loopt.

Schrijf op waar je tegen aan loopt. (Wordt de lijst langer en langer, denk dan na of je in relatietherapie moet gaan).

Loopt de communicatie stroef of begrijpen jullie elkaar niet meer goed, ga erover praten met iemand buiten je relatie.

Ben je bang dat je relatie stuk gaat doordat je bijvoorbeeld ook geschieden ouders hebt, ga opzoek naar een relatietherapeut en bespreek wat je bang maakt. Maar ook waar je eventueel tegenaan loopt.

Ga in gesprek met eventuele therapeuten en voel waar je de klik hebt om over intieme dingen te praten.

Denk niet dat relatietherapie er is om iets te lijmen wat eigenlijk al stuk is, maar het is er juist ook om je te helpen om elkaar te begrijpen. Samen sta je sterker dan wanneer je er alleen mee rond blijft lopen.

Mocht je nog vragen hebben mag je deze altijd stellen! Dit kan via mijn Instagram account: @autismemeisje_naomi.

Blogs door Naomi

”Ik deel graag mijn ervaringen en doorbreek verschillende taboes! Dus wil je hier meer over weten of ben je benieuwd hoe ik dit doe volg mij gerust op mijn instagramaccount.”

Gerelateerde artikelen