Gastblogger Sander | Autisme en ik | Mijn persoonlijke reis

Gastblogger Sander | Autisme en ik | Mijn persoonlijke reis

hintersee, bergsee, mountains

Gastblogger Sander | Autisme en ik: mijn persoonlijke reis

Hoi allemaal,
wat leuk dat jullie bij deze blog zijn aanbeland. Mijn naam is Sander en ik ben momenteel 28 jaar oud. Sommige mensen zullen mij al kennen van het insta account AutiBrains wat ik heb opgericht in 2021.

In deze blog wil ik graag mijn persoonlijke ervaringen delen over hoe het is om te leven met autisme. Ik wil iets vertellen over mijn uitdagingen, successen en het belang van ondersteuning en communicatie.

Leven met autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die zich op verschillende manieren kan uiten. Voor mij betekent het dat ik soms moeite heb met sociale interactie en het beheersen van prikkels.

Veranderingen in mijn routine of onverwachte situaties kunnen voor mij nog steeds overweldigend zijn, al heb ik in de loop van de tijd wel geleerd om daarmee om te gaan. En de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid overprikkeling die ik op dat moment ervaar.

Daarnaast kan ik overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels zoals geluid of licht of een sterke geur.

Uitdagingen en successen

Natuurlijk zijn er uitdagingen verbonden aan het leven met autisme, maar er zijn ook successen te vieren. Een van mijn grootste successen is het behalen van een functie in de ICT. Van een situatie die doodliep naar een switch in de ICT. Ik ben daar best trots op.

Daarnaast heb ik geleerd hoe ik beter kan communiceren en hoe ik me in sociale situaties beter kan aanpassen. En dit stopt niet, elke dag leer ik bij want het is een continu proces.

Een van de uitdagingen waar ik dagelijks mee te maken heb, is het omgaan met onverwachte situaties. Ik houd van structuur en routine, dus als er iets onverwachts gebeurt, kan dat mij overweldigen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er plotseling veel mensen in een ruimte zijn, of dat ik een onverwacht telefoontje krijg. In dat soort situaties kan ik me erg ongemakkelijk voelen en heb ik tijd nodig om weer tot mezelf te komen.

Een ander aspect van autisme waar ik moeite mee heb, is het begrijpen van non-verbale signalen en emoties. Het kan lastig zijn om te begrijpen wat anderen bedoelen als ze niet duidelijk zeggen wat ze willen zeggen. Het kan ook lastig zijn om te zien of iemand boos of verdrietig is, omdat ik wat moeite heb met het lezen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Gelukkig heb ik hier wel hulp bij gekregen, en heb ik geleerd hoe ik beter kan communiceren, en ook hier is het voor mij een lopend proces om te blijven leren.

Het belang van ondersteuning

Ondersteuning is cruciaal voor mensen met autisme. Ik heb regelmatig sessies met een therapeut om te werken aan het omgaan met mijn uitdagingen en het ontwikkelen van mijn sterke kanten. Het is belangrijk om open te zijn over je autisme en te communiceren wat je nodig hebt om te kunnen functioneren.

Communicatie is ook erg belangrijk op het werk. Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat ik beter functioneer als ik duidelijk heb waar ik aan kan werken en als de afspraken duidelijk zijn.

Ik heb ook gevraagd of ik noise-cancelling kan gebruiken, omdat ik me snel afgeleid voel door geluiden en bewegingen. Door open te zijn over mijn autisme
heb ik meer begrip gekregen van mijn collega’s en leidinggevenden, en hebben ze me beter kunnen ondersteunen bij mijn werk.

Advies aan anderen

Als ik advies zou geven aan anderen die ook leven met autisme, zou ik zeggen: wees trots op wie je bent en wat je hebt bereikt. Laat je niet ontmoedigen door uitdagingen, maar zoek naar manieren om ermee om te gaan. Communicatie is ook erg belangrijk, zowel thuis als op het werk. Zorg ervoor dat de mensen om je heen op de hoogte zijn van je behoeften en begrijpen wat je wel en niet kunt doen.

Wij, mensen met ASS zijn niet gek. We denken en verwerken gebeurtenissen en informatie anders dan een gemiddeld persoon. Dat geeft niet, je bent een mens, en een persoon met een uniek karakter. En ik vind dat je gezien mag worden en gerespecteerd worden.

Tot slot

Leven met autisme kan soms uitdagend zijn. Tot vandaag toe ben ik nog bezig om mijn autisme een plekje te geven en te bekijken hoe ik ermee kan omgaan. Ik hoop dat door het delen van mijn persoonlijke ervaringen, anderen die ook met autisme leven, zich gesteund voelen en weten dat ze niet alleen zijn. Het is belangrijk om open te zijn over uitdagingen en ondersteuning te zoeken waar nodig. Met de juiste ondersteuning en communicatie zou iedereen met autisme een volwaardig en gelukkig leven kunnen leiden.

Super tof dat je mijn eerste blog voor Wereld van Autisme hebt gelezen!
Ik wens je nog een mooie dag toe.

Blogs door Sander

Wil je meer weten over Sander? Volg Sander dan op Instagram of neem eens een kijkje op zijn website voor meer blogs!