Op vakantie met autisme | door Evi-Anne

Op vakantie met autisme | door Evi-Anne

hintersee, bergsee, mountains

Een maand geleden ging ik samen met mijn moeder naar Mallorca. Vakanties zijn voor mij altijd best stressvol, aangezien veel tegen de principes van mijn autisme ingaan. Bovendien heb ik nog nooit een goede vakantie ervaring gehad, dus ik zag er tegenop.

Evi-Anne op vakantie

Voor de reis

Mijn hoofd ging tekeer… “gaat dit goed komen? Ga ik wel kunnen genieten?”, dacht ik. Ik liet mama weten dat ik er moeite mee had. We hebben samen gekeken naar activiteiten die ik graag wilde doen. Uit zichzelf heeft ze toen een auti-proof planning opgesteld. Dit gaf al rust. 

Ook had ik enorm veel keuzestress rondom kleding. Het werd tussen de 18 en 24 graden. Bij 18 graden doe ik een lange broek aan met lange mouwen. Bij meer dan 20 graden trek ik al gauw de korte broek aan. Het moest dus allemaal mee en ook nog eens passen.

Ik slik ook nog medicijnen, dus ik moest voor het eerst bij de apotheek gaan vragen naar een medicatiepaspoort. Nieuwe dingen dus. Dit vind ik altijd nog erg lastig.
Ik heb veel met mijn psycholoog gesproken over de spanningen die ik had. Dit hielp enorm.

Op het vliegveld

Het is zover. De dag van de vliegreis. Van tevoren had ik al mijn koffers ingepakt. Ik ben helemaal klaar. Ik weet precies de reisduur met de auto van huis naar Schiphol: dit geeft een fijn gevoel. We vertrekken een uur eerder dan eigenlijk had gehoeven, dat is fijn. Daarnaast heb ik mijn sunflower lanyard mee, waarop staat dat ik autisme heb. Zo weten de mensen van het vliegveld dat ik soms wat meer ondersteuning en geduld vraag van hen. 

Eenmaal aangekomen op Schiphol begint het echte avontuur. Ik heb buikpijn van de spanning, want ik moet vliegen met medicatie bij mij, dat had ik nog nooit gedaan. Ook zijn er enorm veel prikkels altijd en ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten, want ik ben nog nooit op Schiphol geweest.

We hadden al online ingecheckt, dus wij kunnen direct doorlopen naar de security. Gelukkig valt het nog mee met de drukte. Sinds kort is er ook iets nieuws; tijdsloten voor de security. We hoeven hierdoor niet meer in de rij te staan. Echt een aanrader!
De beveiliging herkent mijn sunflower lanyard, dit is erg fijn, gezien ik om meer duidelijkheid vraag wat ik allemaal af moet doen en wat ik om mag laten.
Het verloopt vlekkeloos. Daar zijn mama en ik erg blij mee. Ook wordt er niet gevraagd naar medicatie paspoort, dus we kunnen zo doorlopen.

De vlucht

Ik vlieg met de vliegmaatschappij Transavia, die onlangs aangesloten is bij de sunflower. De grondstewardess herkent mijn koord. Ze vraagt vervolgens of ik het prettig vind om als eerste te boarden. Dit is erg fijn, want hierdoor kan ik als één van de eersten het vliegtuig in. We hebben stoelen met extra beenruimte geboekt. Dit zorgt voor minder sensorische prikkels. 

De stewardessen herkent ook mijn koord en zij vragen of ik wat nodig heb van hen. Ook geven zij aan dat, als er wat is, ik op het knopje mag drukken, zodat we samen voor een oplossing kunnen zorgen.

Ik heb als sensorische hulpmiddelen mijn Loop oortjes en een noise cancelling koptelefoon mee. Dit is echt fijn. De reis verloopt op rolletjes!

Na 2,5 uur vliegen zijn we er dan; Mallorca!

Het verblijf

We hebben een hotelkamer geboekt vlakbij de boulevard. We zijn erg vrij met rondreizen, omdat we een Fiat 500 hebben gehuurd voor 6 dagen.
Het voelt meteen goed. Ik heb het naar mijn zin en ik ben aan het genieten. Ik krijg vertrouwen in de vakantie. Ik kan wel met autisme op vakantie dacht ik. Het voelt geweldig. 

De band met mama wordt ook sterker. Ze houdt veel rekening met mijn beperkte energie en we nemen genoeg hersteltijd & rustmomenten gedurende de dag. We gaan één dag naar de stad Palma de Mallorca . Beiden vinden we dit supermooi, maar wel té druk voor een vervolg. 

We besluiten de rest van de dagen lekker de natuur op te zoeken en te gaan roadtrippen. En wat is de natuur van Mallorca prachtig! Ik vergeet dat ik autisme heb en heb totaal geen moeite meer met de veranderingen. Het schema is fijn om als richtlijn aan te houden. Mama is duidelijk en gestructureerd. We staan elke dag ongeveer dezelfde tijd op om te ontbijten en gaan ongeveer dezelfde tijd weer naar bed. Het is erg fijn om even er tussen uit te gaan.

Tips

Maak een inpaklijst met alles wat in je koffer moet. Als je dan gaat inpakken, kun je stapsgewijs werken. Zo houd je overzicht.

Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed.

Maak een vakantie-schema. Gebruik dit als richtlijn voor meer structuur. Houd er rekening mee dat er dingen kunnen wijzigen, dus maak hem niet van uur tot uur.

Vul je vrije tijd ook in (lezen, schrijven en telefoontijd bijvoorbeeld).

Zorg voor genoeg rustmomenten in je dag.

Hopelijk helpt dit om net zo te genieten als ik!

Veel liefs,
Eef

Blogs door Evi-Anne

Meer weten over hoe Evi-Anne omgaat met autisme in het dagelijks leven en daarbij een hoop positiviteit aankaart?

Volg Evi-Anne ook op Instagram:

Gerelateerde artikelen