Hersteltijd | door Evi-Anne

Hersteltijd | door Evi-Anne

hintersee, bergsee, mountains

Als ik iets moeilijk vind na een druk weekend is dat rust nemen. 

Niet genoeg tijd! 

Ik weet nog goed toen ik op school zat en 5 dagen in de week les moest volgen van 9.00u tot 16.00u.

Veel te lang voor mijn brein! 

Ik kwam elke dag zwaar overprikkeld thuis. Met meltdowns tot gevolg. De autistische burn-out lag daar echt op de loer.

Ik was de hele tijd boos, omdat ik maar niet genoeg rust kon krijgen. Helaas liep ik de hele tijd over mijn grenzen heen en kwam ik mijzelf tegen. 

Niet je huiswerk maken was geen optie op het MBO, dan liep je meteen achter. Het kwam ook voor dat ik moest werken na schooltijd en ook nog mijn uren moest inhalen. 

Wanneer ik thuis kwam was ik zo moe, ik viel zo wat meteen in slaap. Deze rust had ik blijkbaar nodig, maar helaas werd ik dan vermoeider wakker en kon ik ‘s nachts niet meer goed in slaap komen. Ik had kort gezegd niet genoeg hersteltijd, laat staan dat ik überhaupt genoeg tijd had.

Een stapje terug

Nu ik geen school meer heb, sta niet meer constant onder druk. Dit is een fijn gevoel. En hierdoor ga ik niet snel meer over mijn grenzen heen en lukt het steeds makkelijker om tijd in de plannen om uit te rusten.

Ook heb ik het probleem aangekaart in therapie. Ik heb met mijn psycholoog een plan opgesteld. 

Tips

Ik heb een aantal tips voor jullie om aan je hersteltijd te komen:

Plan hersteltijd als eerste in je agenda en plan daaromheen de rest.

Weet wat je energie geeft (voor mij is dat bijv. lezen, buiten wandelen). Zo kan je weten wat je kan doen om op te laden.

Doe soms een stapje terug. Als je merkt dat je steeds maar vastloopt en hierdoor vaak stress hebt. 

Laat dan de minder belangrijke dingen achterwegen. Soms moet je of/of doen, niet en/en. Keuzes maken dan. Zo behoud je je balans.

Zeg niet altijd overal ja op! Je mag best een keer nee zeggen. Je hoeft niet altijd ergens naartoe. Luister naar je lichaam en maak daarna pas een keuze. Als je dat lastig vindt in een gesprek kan je ook zeggen: “daar kom ik later op terug!” Dan heb je even nadenk-tijd.

Tips

Al de dingen die ik benoemd heb, hebben mij geholpen om wél aan mijn hersteltijd te kunnen komen. Ik wil je meegeven dat het wel goed komt, als je maar je best blijft doen en jezelf tijd gunt!

Blogs door Evi-Anne

Meer weten over hoe Evi-Anne omgaat met autisme in het dagelijks leven en daarbij een hoop positiviteit aankaart?

Volg Evi-Anne ook op Instagram:

Gerelateerde artikelen