Lijstjes | door Dianel

Lijstjes | door Dianel

hintersee, bergsee, mountains

Iets wat mij als autist met dwangmatige trekjes enorm gelukkig maakt, is ordelijkheid. Zo houd ik twee agenda’s bij, één op mijn telefoon en één weekplanner die altijd in het zicht staat. Daarnaast werk ik erg veel met lijstjes. Noodzakelijke lijstjes en lijstjes die mij gewoon erg gelukkig maken.

Fotografie door Dianel

Wensen

Zo heb ik op mijn telefoon een overvolle, maar super georganiseerde memobox. Van lijstjes waar ik in uitwerk wat ik deze week ga eten tot lijstjes met grappige uitspraken van mezelf of anderen om mij heen die ik niet wil vergeten. Een lijst waar ik mijn rekeningen en uitgaven beheer en bijhoud en een lijstje met steekwoorden voor gedichten als mij opeens iets te binnen schiet. Zelfs een lijstje met wensen, dingen die ik heel graag wil hebben of bereiken in de vorm van een checklist. Het werkt heel motiverend om wat af te kunnen strepen! 

Ook heb ik een lijstje met dingen waar ik echt gelukkig van wordt. Dingen waar anderen mij gelukkig mee kunnen maken of dingen die ik zelf in kan zetten als het wat minder gaat. Kleine geluksmomentjes creëren in de mindere dagen. Van croissantjes en truffelkaas naar bubble tea en plantjes kopen. Man, ik hou van mijn lijstjes.

Wijkteam

Ik heb sinds een half jaar ondersteuning van het wijkteam. Samen helpen ze mij het leven wat dragelijker te maken. Ook wij werken met lijstjes en schema’s en deze zijn enorm behulpzaam. Zo hebben we bepaald dat dinsdag mijn vaste schoonmaakdag is, inclusief een lijst met wat te doen. Of eigenlijk twee lijsten die we om en om af wisselen, omdat niet alles wekelijks hoeft te gebeuren. De ene week de badkamer, de andere week de keuken grondig. En dan hebben we ook nog een lijst met wat eens in het kwartaal moet gebeuren en half jaarlijks. Zoveel duidelijkheid, zekerheid en dat brengt zoveel rust. En het mooiste is, het werkt! 

Elke dinsdag werk ik trouw mijn lijstje af. Mijn huis is zo op orde dat ik in het weekend vaak nog ruimte heb om te stofzuigen en de vaatwasser elke dag bij te houden, iets wat voorheen niet lukte. Mijn huis is nog nooit zo op orde geweest, dat het ook niet erg is als het een keer niet lukt. Niets stort dan als een kaartenhuis ineen zoals voorheen en dat is zó prettig.

Ook hebben we een lijstje gemaakt voor persoonlijke verzorging. Iets wat voor sommige autisten, inclusief mijzelf, lastig kan zijn. Een lijstje met dingen die ik dagelijks zou moeten doen als ik me goed voel en een lijstje met dingen die ik moet doen in survivalstand op slechte dagen. Deze lijst is weer gekoppeld aan een andere lijst, namelijk mijn signaleringsplan. 

Omdat ik last heb alexithymie en vaak niet weet wat ik zelf voel of doormaak, kijk ik vaak via mijn signaleringsplan in welke “kleur” ik zit. Dit aan de hand van gedragingen en gedachtes. Zit ik in groen? Dan gaat het dus goed en heb ik meer ruimte voor persoonlijke verzorging. Zit ik in oranje of rood, dan gaan we in de overlevingsstand en doen we alleen het hoogst nodige en wat lukt.

Lifesaver

Dit plan en deze lijsten hebben mij enorm veel inzicht gegeven in wie ik ben en wat ik wanneer kan handelen. Ook hebben ze mij veel liever voor mijzelf gemaakt, milder. Begrip hebben voor jezelf en jouw situatie is zoveel fijner dan je elke keer schuldig voelen als je “faalt”. Het helpt ook in de relatie met met anderen. Mensen die je goed kennen, kunnen dan aan de hand van je gedragingen en woorden zien in welke kleur van het signaleringsplan je je bevindt, en wat je nodig hebt. Dit zorgt voor zoveel meer begrip en vooral, minder onbegrip. 

Lijstjes en schema’s maken mijn leven beter. Het zijn letterlijk life-savers. Of dat nou een lijst is met boeken die ik dit jaar heb gelezen via Goodreads (motivatieboost!) of mijn weekplanner waar ik alles in noteer. Zwart op wit en in het zicht is uit mijn hoofd en rust. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Rust en regelmaat. Het leven dragelijker maken.

Liefs,
Dianel

Blogs door Dianel

Dianel schrijft een maandelijkse blog over de strubbelingen van een jonge vrouw met autisme.

Wel of niet je autisme diagnose delen op werk?
Meer info:

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen