Auti-passed | door Dianel

Auti-passed | door Dianel

hintersee, bergsee, mountains

Af en toe een dagje weg is iets waar ik enorm naar kan uitkijken. Helaas kan dit niet zo vaak vanwege mijn beperkte energieniveau. Het lijkt wel sinds ik mijn autisme diagnose heb gekregen, dat ik nóg autistischer ben geworden. En hoe ouder ik word, hoe minder ik kan handelen.

Mama en ik hadden kaarten voor de Efteling, een park dat ik fantastisch vind. Een plek waar ik al jaren niet meer geweest ben door drukte en de lange wachtrijen, iets wat ik nu simpelweg niet meer zou trekken.

Al een tijdje ben ik in het bezit van de zonnebloem keykoord van Hidden Disabilities, wat ontzettend fijn is maar nog niet overal erkend wordt. Daarom heb ik ook besloten de officiële Autipas aan te vragen bij de NVA, wat op diagnose gaat. En waar kun je deze pas nou beter uittesten dan in de Efteling? Een dagje weg it is.

Auti-pas & Hidden Disabilities Keycord

Heenreis

Ik kan je sterk aanbevelen niet met het openbaar vervoer te gaan. Dit was voor mij echt een ware hel. Vanuit Amersfoort, waar ik woon, moet je twee treinen en twee bussen pakken voor je uitstapt bij de Efteling. De laatste bus was zó vol, dat we als sardientjes in een blikje in het gangpad stonden. Weinig ruimte om steun te vinden en de ene rotonde na de andere resulteerde in veel ongewenst contact met medepassagiers.

Toen we aankwamen was ik al behoorlijk wat energie verloren. Echt, mocht je de mogelijkheid hebben met de auto te gaan of het budget hebben een nachtje in de buurt te overnachten dan is dat zeker aan te raden, of pak de bus op een later tijdstip. Ik was al zolang niet in de Efteling geweest dat ik geen minuut wilde missen en dat is mij duur komen te staan.

Faciliteitenkaart

Mensen met een (onzichtbare) beperking kunnen via de website van de Efteling een faciliteitenkaart aanvragen voor de datum dat ze het park bezoeken. Deze kaart staat op naam en is inclusief of exclusief begeleider op basis van jouw behoefte. Iedereen kan deze kaart aanvragen, wat zowel heel handig en snel, als onhandig is. Er wordt veel misbruik gemaakt van de kaart door mensen die gewoon niet willen wachten in de rij. De Efteling kan een steekproef uitvoeren en vragen naar bijvoorbeeld je Autipas, maar dit is bij mij niet voorgekomen.

De faciliteitenkaart krijg je als PDF op je telefoon en zou je kunnen uitprinten. Dit is niet verplicht en je kunt hem ook gewoon laten zien vanaf je telefoon. De kaart is vanaf de gewenste datum maximaal 5 dagen geldig.

Wachtrij

Ik had mijn Hidden Disabilities keykoord om, mijn Autipas in mijn portomonee en mijn faciliteitenkaart op mijn telefoon. Ik moet toegeven dat ik het spannend vond. Je ziet immers niet aan mij dat ik een “beperking” heb en was bang dat mensen zouden denken dat ik één van de misbruikers was van de faciliteitenkaart. Ik heb mezelf echt moeten toespreken dat óók ik het nodig heb ondanks dat er niets te zien is en dat dit mij zou kunnen helpen de dag langer vol te houden. Ondanks het verantwoorden naar mijzelf toe heb ik het toch gedaan en ik moet zeggen, wat een verademing was dat.

Op de website van de Efteling kun je een plattegrond downloaden. Ook in de app van de Efteling hebben ze een plattegrond die je real-time aangeeft waar je je bevindt en waar de ingang zit bij de attracties voor mensen met een beperking. Bij sommige attracties is dat de uitgang, bij andere is het gewoon een aparte ingang. 

Bij de alternatieve ingang aangekomen van de eerste attractie drukten we op een bel dat met een licht aangaf of er een medewerker onderweg was. Dit ging heel snel. Ze vragen je om je faciliteitenkaart te laten zien en of je hulp nodig hebt bij het in en uitstappen. Dan word je naar de attractie begeleid en mag je instappen. Geen lange wachtrij, geen prikkelrijke omgeving. 

Ik moet toegeven dat het deze dag zó rustig was in de Efteling dat ik niet bij iedere attractie mijn faciliteitenkaart heb gebruikt. Bij veel attracties konden we gewoon doorlopen en waren de mensenmassa’s niet aanwezig. Maar bij de attracties waar ik mijn kaart wél heb gebruikt was dit echt mega goed geregeld.

Conclusie

Hoewel ik zeker nog een keer terugga om de kaart te testen op een drukkere dag, moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben. Efteling heeft zicht en ruimte voor mensen met een beperking en dat maakte mijn dag een stuk dragelijker. Wel zou ik, als ik de Efteling was, iets doen om misbruik te voorkomen. Bijvoorbeeld bij reservering van een faciliteitenkaart een kopie of een foto vragen van je Autipas. Voor mij zou dit geen enkel probleem zijn als dit misbruik zou tegengaan.

Dit was mijn eerste ervaring met de Autipas en ik het was een verrijking. Ik heb weer hoop wat meer dagjes weg te kunnen op deze manier. Natuurlijk was het nog steeds een mega intense dag, waarvan ik dagen moest bijkomen. Maar, ik was niet om 12 uur al helemaal overprikkeld, tegen een meltdown aan en de Autipas in combi faciliteitenkaart hebben hier absoluut aan bijgedragen.

Ik kan het iedereen die het nodig heeft dus aanraden. Als dit jouw dag en jouw plezier dragelijker maakt, maak dan gebruik van de faciliteiten die onder andere de Efteling te bieden heeft voor mensen zoals jij en ik. Ook jij mag ruimte innemen. Ook jij mag een fijne dag hebben met zo min mogelijk negatieve prikkels. Het is misschien even een drempel over, maar het is het absoluut waard.

Liefs,

Dianel

Blogs door Dianel

Dianel schrijft een maandelijkse blog over de strubbelingen van een jonge vrouw met autisme.

Meer info over de Auti-pas en Hidden Disabilities keycord?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen