Hoe ik mijn autisme diagnose kreeg | door Asstrid

Hoe ik mijn autisme diagnose kreeg | door Asstrid

hintersee, bergsee, mountains

Mijn verhaal gaat terug naar 6 jaar geleden. Toen kreeg ik mijn dochter Bloem. Het was een heftige bevalling, traumatisch. Eenmaal thuis uit het ziekenhuis kon ik mijn draai niet vinden. Ik kon niets anders meer doen dan voor mijn dochter zorgen. Ik was de hele dag met haar bezig. Natuurlijk waren er momenten dat ze sliep en dat ik best wat zou kunnen doen, maar het lukte me niet, want voor mijn gevoel moest ik toch nog voor haar zorgen.

Illustratie door ASStrid

Doorverwijzing

Eerst kreeg ik traumatherapie vanuit het ziekenhuis, maar mijn behandelaar zag al snel dat er meer aan de hand was en verwees me door naar PsyQ. Hier kreeg ik hulp en voor het eerst medicatie (antidepressiva). Ik kreeg de diagnoses Sociale Angststoornis en Vermijdende en Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. En Postnatale Depressie. Ik kon me er wel in vinden maar het leek niet te kloppen. 

Toen ze de zorg voor me niet meer aan konden en ik doorverwezen werd naar GGZ Drenthe, kreeg ik daar een psychiater, ze was heel fijn. Ik kon goed met haar praten, maar ze leek me niet te begrijpen. Totdat ik op een dag een voorbeeld gaf van verhuisdozen op zolder die uitgepakt moesten worden. Het lukte me niet. Ze was geïrriteerd en zei dat ik gewoon met een doos moest beginnen. 

 

Overzicht kwijt

Bij de volgende sessie zei ze ineens, ‘Ik snap waarom het opruimen van de dozen niet lukt! Je hebt geen flauw idee aan welke doos je moet beginnen, en als je dan een doos leeg hebt, waar laat je dan de spullen? Je bent het overzicht kwijt!’. Dat was precies hoe het was. 

Ze zei dat dat past bij autisme en dat ze me wilde laten onderzoeken. Ik was een beetje geshockeerd, want ik weet wat autisme is als juf. Omdat ik het altijd interessant gevonden heb, had ik me daarin verdiept. Ik? Autisme? Maar toen de onderzoeken begonnen, herkende ik zo enorm veel! Ik was met vlag en wimpel geslaagd, haha. Nu is het bijna 4 jaar later en ben ik blij met de diagnose. Ik snap mezelf beter, dat vind ik heel fijn.

Liefs ASStrid

Blogs door ASStrid

Deze blog is geschreven door ASStrid. ASStrid schrijft een maandelijkse blog voor Wereld van Autisme. 

Volg ASStrid ook op Instagram 🙂